Modern comfort in een historisch jasje
Een stadspand dat uitkijkt op een van de bastions van de vroegere verdedigingswerken van Leeuwarden, heeft al heel wat meegemaakt. Was eeuwen geleden dit deel van de stad volgens het informatiecentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden een ‘zeer onaanzienlijke buurt’, tegenwoordig zijn de panden aan de Westerplantage/Klein Schavernek juist bijzonder gewild!
Historische bedrijvigheid
Ook de recentere geschiedenis is interessant: dit gecombineerde woon-/winkelpand bestaat uit twee huizen van verschillende leeftijden en bouwstijlen die aan elkaar gekoppeld zijn. Het huis op het Klein Schavernek is in 1892 gebouwd door een Zwitser die in de zomer schoorsteenveger was in Leeuwarden en in de winter bij zijn vrouw in Zwitserland woonde. Hij was daar zelfs lange tijd burgemeester. Het winkelgedeelte aan de Westerplantage dateert van 1929 en was toen een wijn- en comestibleswinkel.
Aantrekkelijke ligging
Leeuwarders kennen de panden ongetwijfeld: de familie Jorna heeft er al decennialang hun winkel in messen en scharen en een grote slijperij voor messen, scharen en instrumenten. De ligging direct tegen het winkelgebied en de autoluwe historische binnenstad aan, maken de locatie in meerdere opzichten aantrekkelijk. Winkel- en parkeervoorzieningen bevinden zich op loopafstand. De panden zijn goed onderhouden.
Veelzijdig bestemmingplan
Het bestemmingsplan biedt veel mogelijkheden. Er is sprake van een gemengde bestemming, wat de panden o.a. geschikt maakt voor (een combinatie van) wonen, detailhandel, kantoor of atelier.
Indeling
De panden kennen een bijzondere indeling. Er zijn vier woon-/werklagen, waarbij we het winkelgedeelte kunnen beschouwen als een soort tussenverdieping. Tussen de ingang op de Westerplantage en die aan het Klein Schavernek is een niveauverschil van 1,80 meter, dat is ontstaan door de ligging op de stadswal. De 3D-plattegronden laten duidelijk zien hoe een en ander precies in elkaar zit. De woning is goed onderhouden. In 2018 is het houtwerk aan de buitenkant geschilderd.
Begane grond
Dit is de werklaag. De ingang aan het Klein Schavernek heeft twee karakteristieke 19e eeuwse deuren met een metalen roosterwerk. Een daarvan (nu afgesloten) geeft toegang tot de grote werkplaats, de andere tot de gang. Op dit niveau bevinden zich de werkplaats, een berging en twee kantoorruimten.
Winkel
De toegang tot het winkeldeel ligt aan de Westerplantage. Deze gevel heeft duidelijke kenmerken van de Delftse school, een bouwstijl van de jaren ’30. Vanuit de winkel leiden twee trappen naar respectievelijk de werklaag/begane grond en naar de eerste verdieping/eerste woonlaag.
Eerste verdieping
Op deze verdieping bevinden zich de woonkamer, de eetkamer, de keuken en een toilet. De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur. De kamers hebben en-suite-deuren en grote ramen, deels met glas-in-lood. Ook de vide draagt bij tot een lichte uitstraling van de woning.
Tweede verdieping
Op de woonlaag bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer. Op deze verdieping zijn op de overloop en op iedere slaapkamer vaste kasten aanwezig. Ook de witgoedopstelling bevindt zich op deze verdieping en maakt deel uit van de badkamer. De toegang tot de masterbedroom is via deze badkamer, die tevens beschikt over vloerverwarming.
Buitenruimte
De eigen stoep aan de kant van het Klein Schavernek biedt plaats aan enkele stoelen of een bankje. Een trap op de tweede verdieping geeft toegang tot het dakterras dat een prachtig uitzicht heeft op de (binnen)stad en de grachten. Een heerlijk plekje, lekker rustig boven het stadsgewoel.
Bijzonderheden
" Woonoppervlakte 170m2
" Inhoud 716m3
" Perceelgrootte 94m2
" C.V. ketel Remeha 2011
" Dubbelglas
" Dakterras
" Glas in lood
" Gas, water en elektra in 1992 vernieuwd
" Buitenom in 2018 geschilderd
" Alarm
" Vaste inbouwkasten
" Originele deurpartijen
" Krachtstroom