Waarom worden er meer woningen verkocht in het voorjaar ?

 

Verkopen woningen hoger in het voorjaar

 

In veel landen worden er in het voorjaar meer woningen verkocht dan in andere seizoenen. Dit komt omdat het voorjaar vaak wordt gezien als een gunstige tijd om een huis te kopen of te verkopen. Hier zijn een aantal redenen voor:

  1. Het weer: In het voorjaar is het vaak mooi weer, wat betekent dat huizen er op hun best uitzien. Het zonlicht en de bloeiende tuinen maken een huis aantrekkelijker voor potentiële kopers.

  2. Het einde van het schooljaar: Veel gezinnen willen verhuizen voordat het nieuwe schooljaar begint, zodat hun kinderen kunnen beginnen op een nieuwe school. Dit betekent dat het voorjaar een populaire tijd is om te verhuizen.

  3. Het effect van de winter: In de winter zijn mensen minder geneigd om te verhuizen vanwege het koude weer en de feestdagen. Dit betekent dat er in het voorjaar een ophoping van mensen kan zijn die graag willen verhuizen.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel meer woningen er in het voorjaar worden verkocht in vergelijking met de zomer, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals het land, de regio en de economie. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat het voorjaar de drukste tijd is voor de huizenmarkt.

 

Het aantal woningverkopen in het voorjaar en de zomer van de afgelopen 5 jaar in Nederland, gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM):

Jaar Voorjaar (aantal verkochte woningen) Zomer (aantal verkochte woningen)
2017 52.384 38.269
2018 48.640 37.926
2019 44.146 35.590
2020 36.022 31.536
2021 30.632 32.201

Uit deze gegevens blijkt dat er in de afgelopen 5 jaar over het algemeen meer woningen zijn verkocht in het voorjaar dan in de zomer. In 2020 was er echter een uitzondering vanwege de COVID-19-pandemie, waardoor er minder woningen werden verkocht in het voorjaar. In 2021 zien we dat het aantal woningverkopen in de zomer hoger was dan in het voorjaar. Dit kan deels te wijten zijn aan de aanhoudende vraag naar woningen en de lage rentetarieven, die potentiële kopers aanmoedigen om te blijven zoeken naar huizen in de zomermaanden.

Waarom worden er meer woningen verkocht in het voorjaar ?